Welke rol speelt werk in jouw leven?

 

De rol van werk in ons dagelijks leven fascineert mij al een lange tijd. Vooral de betekenis die wij geven aan werk en hoe dit onze manier van werken beïnvloedt, houdt mij dagelijks bezig.

Maar sta jij wel eens stil bij de vraag welke rol werk in jouw leven speelt? En of dit ook de rol is die je zou willen dat werk inneemt in jouw leven?

 

Welke rol speelt werk in jouw leven: de mens als human resource op werk

Sinds de industriële revolutie is het narratief rondom werk gericht op het objectiveren van mensen. Mensen worden in organisatie beschouwd als menselijke productiemiddelen. Als ‘Human Resources’ die kunnen worden ingezet voor het rendement van de organisatie waar zij voor werken.

Het idee dat wij als mens een resource zijn voor de organisatie waarin we werken, zijn wij als mensen gaan internaliseren, wat zich onder andere uit in de overtuiging dat we altijd maar productief moeten zijn. Alles wat we doen, moet nuttig zijn. We zijn onze eigenwaarde gaan ontlenen aan onze productiviteit.

Nu krijg ik zelf de kriebels bij het woord Human Resources en vind ik dat deze term geen recht doet aan de unieke talenten en eigenheid van mensen. Met deze term verliezen we de hele mens uit het oog en hoewel het misschien onschuldig kan lijken, zorgt de term ‘human resource’ voor een verkeerde benadering van mensen in organisaties. Daar in een ander artikel meer over.

 

Welke rol speelt werk in jouw leven: van human resource naar resource voor de mens

Terug naar de rol van werk in jouw leven. Hoe zou het zijn als we het eens omdraaien? Als we niet meer spreken over mensen als human resources maar als we werk gaan zien als resource voor de mens?  

Werk als een manier om invulling te geven aan jouw eigen behoeften, doelen en de manier waarop jij je leven vormgeeft. Werk als een van je resources in plaats van jij als resource op werk.

In de psychologie is er al veelvuldig onderzoek gedaan naar de rol van werk in ons leven. In de literatuur wordt er gesproken over het feit dat op persoonlijk niveau werk ons de mogelijkheid biedt om in voor ons belangrijke behoeften te voorzien. Denk aan inkomenszekerheid, mogelijkheid tot zelfontplooiing en een bijdrage kunnen leveren aan iets waardevols, het opdoen van sociale contacten en ‘ergens bij horen’.

De wetenschap is er dus al over uit. Werk is voor ons een bron van zingeving, verbinding, ontplooiing of gewoon een manier om in onze materiële behoeften te voorzien.

 

Welke rol speelt werk in jouw leven: werk als één van je resources

Nu is er geen goede of foute manier om je verhouden met werk. Waar de een leeft voor zijn werk, ziet de ander werk puur als een manier om te voorzien in inkomenszekerheid en alles daartussenin is ook oke.

Wel bepaalt hoe jij je verhoudt tot je werk ook in zekere mate jouw baankeuze. Om een weloverwogen keuze te maken is het dus belangrijk om eens stil te staan bij welke rol jij wil dat werk in je leven speelt.

Wat zou jouw antwoord zijn als jij zelf de betekenis van werk in je leven zou mogen definiëren? Hoe verhoud jij je met je werk? Welke rol speelt werk in jouw leven?

Heb jij het gevoel dat je huidige baan niet bij je past? Maar weet je niet wat je moet doen om je situatie te veranderen?

Ik denk graag met je mee wat jou verder kan helpen in je loopbaan.

Laat hieronder je gegevens achter om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

12 + 8 =