Verstandige keuzes maken: volg je hart, gebruik je verstand

 

“Doe ik er wel verstandig aan om te blijven ondernemen?”

Het is al een aantal weken de vraag die ik op breng in de sessies met mijn eigen coach. Ik blijf maar terugkomen op de vraag of ik er wel goed aan heb gedaan om voor mijzelf te beginnen. Het ondernemerschap brengt mij veel: vrijheid, mijn eigen keuzes kunnen maken en direct impact kunnen maken in de wereld op mijn manier. Maar ook: stress, de druk van acquisitie en de continue onzekerheid.

Ik deel in dit artikel hoe ik het antwoord heb gevonden op de vraag die mij al een tijdje bezighoudt. Daarnaast lees je tussen de regels door over de weerbarstige praktijk van het naleven van alle ‘adviezen’ en ‘tegeltjeswijsheden’ rondom keuzes maken.

 

Verstandige keuzes maken: ondernemen of niet?

Ik vind het ondernemen soms best zwaar en ik vraag mij dan ook regelmatig af: ben ik wel gemaakt voor het ondernemerschap?

Maar then again, wanneer ben je geschikt voor het ondernemerschap?

Google vertelt mij dat er verschillende testen en checklisten bestaan die hier meer over kunnen vertellen.

“Beschik jij over de capaciteiten om het te maken als ondernemer? Gebruik deze checklist om te onderzoeken of jij echt klaar bent voor de start van een bedrijf.”

alsdus ikgastarten.nl

“Het is verstandig om jezelf eerst af te vragen of jij wel gelukkig wordt van alle aspecten van het ondernemerschap.”

Mijn hart maakt een sprongetje: ik ben blij dat dit al zo vroeg in het artikel wordt benoemd. “Maakt het mij gelukkig?” vind ik een van de belangrijkste vragen die je jezelf mag vragen bij het maken van een keuze.

 

Verstandige keuzes maken: wat zegt mijn hart?

Of het ondernemerschap mij gelukkig maakt, kan ik volmondig met ja beantwoorden. Het ondernemerschap maakt mij heel gelukkig. Ik kan zoveel van mijzelf kwijt in mijn bedrijf. Er verschijnt dan ook direct een glimlach op mijn gezicht bij het nadenken over alle aspecten van het ondernemen die mij gelukkig maken.

Toch is er wel een nuance op zijn plaats hier: want natuurlijk zijn er ook mindere aspecten aan het ondernemen en heb ik de afgelopen 2 jaar echt als een achtbaan ervaren.

Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik doodsbang ben voor en een hekel heb aan achtbanen. Vooral dat moment dat je langzaam naar boven gaat om vervolgens in een vrije val naar beneden te storten. Alleen al bij het beschrijven van een achtbaanrit krijg ik klamme handen.

Maar goed, even terug naar het ondernemerschap: afgelopen twee jaar bestond voor mij dus uit ups en downs. Tussenstand: ja ik word gelukkig van het ondernemerschap, maar niet altijd.

 

Verstandige keuzes maken: wat zegt mijn verstand?

Naast je hart volgen, vind ik het belangrijk dat je ook je verstand gebruikt bij het maken van keuzes.

Ik lees verder op de website met de checklist. Naast: maakt het mij gelukkig? moet je je volgens de checklist ook nog afvragen:

  • Is dit het juiste moment?
  • Hoe sta ik er financieel voor?
  • Hoe ga ik om met flexibele werktijden?
  • Heb ik voldoende discipline?

Ah daar zijn de verstandsvragen. Ik kan eigenlijk bij alle punten een vinkje zetten. Duidelijk dan toch?

 

Verstandige keuzes maken: wat is nu wijsheid?

De checklist helpt mij eigenlijk niet echt verder met mijn vraag.

De vragen van mijn coach gelukkig wel: “Wat geeft je de meeste vervulling op je waarden op dit moment?”

“Het ondernemerschap” antwoord ik haar.

Gelijk voeg ik eraan toe: “Maar ik denk dat ik dat in loondienst ook zou kunnen vinden.”

“Zou het kunnen dat de ‘verstandige’ keuze in dit geval niet bestaat?” vraagt ze mij.

Ik worstel mij door de “ja maars” en “ik moet toch…” in mijn hoofd heen en knik. Ergens ben ik nog niet overtuigd maar wil ik het wel heel graag geloven.

Mijn coach vervolgt: “Zou het kunnen dat er alleen maar ‘een’ keuze’ is?”

Ja, daar heeft ze een punt.

De verstandige keuze bestaat niet

Door deze vragen te stellen, maakte ze mij weer even bewust van de valkuil van het zwart/wit denken. Het idee dat er één ideale baan is of dé  verstandige keuze bestaat en dat alle andere keuzes per definitie ‘onverstandig’ of ‘verkeerd’ zijn. Die overtuiging was er bij mij toch ongemerkt weer ingesloten.

Ondanks dat het mijn werk is als loopbaancoach om vrouwen te coachen bij het maken van loopbaankeuzes, heb ik soms zelf ook die spiegel nodig die ik ben voor mijn cliënten. Want hoe mooi en waar alle tips en adviezen over keuzes maken ook zijn, de praktijk is vaak weerbarstiger.

 

Verstandige keuzes maken: het verlossende antwoord…

Doe ik er wel verstandig aan om te blijven ondernemen?

Ja. Op dit moment is het ondernemerschap voor mij de plek waar ik veel van mijn waarden, interesses en kwaliteiten kwijt kan. Dus ik blijf wel ondernemen. Maar mocht er ooit een baan in loondienst op mijn pad komen waar ik ook mijn geluk, persoonlijkheid en waarden in kwijt kan, sluit ik die optie zeker niet uit. Dat is dan weer een nieuw moment om een keuze te maken.

Heb jij het gevoel dat je huidige baan niet bij je past? Maar weet je niet wat je moet doen om je situatie te veranderen?

Ik denk graag met je mee wat jou verder kan helpen in je loopbaan.

Laat hieronder je gegevens achter om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

 

Wil je naar aanleiding van dit artikel graag een kennismakingsgesprek inplannen of heb je een andere vraag? Laat het mij weten door het formulier hiernaast in te vullen.

7 + 1 =